top of page
смарт осветление

Смарт Осветление

Автоматизирането на осветлението доставя допълнителен комфорт и удоволствие, докато пести енергия. То е най-често автоматизираното звено в един модерен умен дом. Всяко осветително тяло може да се направи смарт, тъй като обикновено смарт е ключа управляващ тялото.

Видове смарт осветление

Смарт осветлението може да се раздели на два вида в зависимост от начинът на инсталиране: 

  • Осветление чрез смарт крушка 

  • Осветление чрез сензорен/смарт ключ

 

Набързо ще разгледаме всяка една от опциите и техните предимства.

Смарт крушка

Това е крушка, която се свързва към Вашата домашна мрежа или център за домашна автоматизация. Изглежда и работи точно като обикновена LED крушка. Предимствата на този тип умно осветление са:

 

  • Лесна инсталация

  • Изгоден вариант за управление на умно осветление

  • Няма нужда от ремонти дейности

Смарт Сензорен ключ

Интелигентните ключове за осветление просто заменят Вашите стари ключове за осветление. Те са свързани към стената на Вашия дом като стандартен ключ за осветление и изискват професионалист за инсталиране.

 

Предимствата на използване на този тип смарт осветление са:

 

  • Възможност за смарт управление на кабелни, таванни осветителни тела

  • Възможност за смарт управление на вентилаторни тела и осветление на коловози

  • Изчистена естетика, тъй като те са инсталирани директно във стената

  • Позволява Ви да продължите да използвате ръчния превключвател и приложението (което не можете да направите с крушки и щепсели)

Какви са ползите от използването на смарт осветление?

Пестене на енергия

Автоматизацията прави възможно затъмняването на вашето осветление и регулиране на силата на светлината, като това спомага за регулиране на изразходваната енергия. За допълнително пестене на енергия може да бъдат добавени сензори за движение във всяко помещение на Вашият умен дом, където са инсталирани смарт ключ или смарт крушка. 

 

С един клик на телефона си можете да настроите смарт крушките да се изключват щом напуснете дадено помещение. Отделно смарт крушките използват по-малко електричество от обикновенните крушки и това не компрометира яркостта или топлината на светлината.

Енергийна ефективност

Един смарт дом има изключително много осветителни тела, като започнем от нощни лампи и стигнем до външно осветление, това са страшно много лампи, които се включват и изключват всеки ден.

 

Благодарение на смарт крушките осветлението може да се групира заедно и да се управлява по цели стаи с едно докосване. Можете с една гласова команда да осветявате целият си дом както и външното осветление. Това е не само удобство, което улеснява живота Ви, но гарантира, че осветлението в дома ви няма да се изхаби и да остане неизползвано ежедневно.

Сигурност

Смарт светлините всъщност могат да направят дома Ви и по-сигурен. Можете дистанционно да изключвате и включвате осветлението, независимо колко далеч сте. Истинското удобство при умната осветителна система, е че тя има специален режим на отсъствие. Този тип системи рутинно и произволно изключват и включват Вашите светлини, така че всеки потенциален наблюдател би предположил, че вътре има обитатели.

Безжичен контрол

Възможността да контролирате осветителната си система където и да се намирате определено е един голям плюс. 

Възможност за управление на цвета на светлината, температурата и яркостта 

Смарт осветлението помага да създадете настроение, което да съответства на дадена ситуация. Можете да зададете идеалното осветление за гледане на филм, дрямка или четене на книга.

 

Освен това можете също така да персонализирате атмосферата за ежедневието си, като например да включите само светлините до вратата, когато излизате, или да използвате приглушени светлини сутрин (за да позволите на очите Ви да се приспособят бавно. Допълнително предимство от промяната на цветовете е че подобряват качеството на съня Ви и намаляват напрежението в очите.

bottom of page