top of page
смарт термостат

Смарт Отопление

Автоматизираното отопление може да намали значително разхода Ви на енергия. Можете да контролирате температурата в различни стаи и зони, чрез термостат или дистанционно от вашето приложение. Интелигентните отоплителни системи набират все по-голяма популярност, тъй като хората търсят начин да отопляват домовете си по-удобно и ефективно.

Какво представлява смарт отоплението?

Смарт отоплението е система за отопление на дома, която е свързана към интернет чрез Wi-Fi или директна връзка и се управлява дистанционно чрез смартфон, таблет или компютър. Удобното при този тип отопление е, че не е нужно да сте вкъщи, за да го контролирате.

 

Най-същественият компонент на умното отопление е така нареченият смарт термостат, тъй като основната функция на системата е да регулира температурата на отопление и да я включва и изключва. 

 

Тези системи идват с всякакви смарт функции, като откриване на отворени прозорци, изключване на отоплението, ако няма никой вкъщи, включване, когато сте на път да се приберете, автоматично регулиране при инертни система като подово отопление и много други. Други продукти за смарт отопление включват радиаторни вентили, контролни пакети за централно отопление и електрически радиатори.

Видове смарт отопление

Има различни видове интелигентни отоплителни продукти и аксесоари, които съставят една смарт отоплителна система. Някои могат да се използват самостоятелно, а други трябва да се използват заедно.

Смарт термостат

Някои смарт термостати са кабелни, а други са безжични, които могат да се използват независимо от други смарт отоплителни продукти. Те просто заменят настоящия ръчен стаен термостат и управляват отоплението на цялата къща. При безжичните системи се монтира смарт термостат във всяко помещение което ще бъде контролирано. 

 

Други смарт термостати са проектирани да се свързват с други интелигентни отоплителни продукти чрез смарт хъб. Например, когато са необходими няколко термостата за независимо контролиране на температурата в различни стаи. Тези смарт термостати работят заедно с умен контролен пакет за централно отопление и смарт радиаторни вентили. Смарт термостатът може да управлява подово отопление, група радиатори, както и конвекторни радиатори. 

 

Смарт вентили за радиатори

Умните радиаторни вентили са устройства, които се свързват към водопроводни радиатори, за да контролират изходната им температура. Те работят по същия начин като интелигентните термостати: свързване на радиатора към интернет за контролиране на температурата от смарт устройство. И те позволяват температурата да се управлява независимо във всяка стая. Повечето такива радиаторни вентили трябва да бъдат свързани към смарт хъб, но някои идват и със собствен интелигентен център.

Какви са ползите от използването на смарт отопление?

Спестява енергия и пари

Смарт термостатите позволяват по-голям контрол и гъвкавост на отоплителните системи във Вашият умен дом. Те помагат за пестене на енергия, като например изключват отоплението, когато няма никой вкъщи. Намаляване на отоплението в помещения, които не се използват. И изпращане на известия, когато прозорец е отворен, за да може да бъде затворен, за да спре изтичането на топлина. Всички тези енергоспестяващи функции помагат и за спестяване на пари от сметки за отопление.

Лесна интеграция със smart home устройства

Смарт отоплението се свързва с Wi-Fi, така че отоплителната система става част от умният дом. Интегрира се с всеки смартфон или таблет чрез приложение. Повечето могат да се управляват чрез гласови асистенти, като Alexa и Google Home. Има и опцията за свързване с календараът Ви, за да знае системата кога не сте вкъщи.

Безжично управление

Със смарт отоплението не сте обвързани с използването на контролен панел. Вместо това контролирате отоплението дистанционно чрез смарт устройство, дори когато не сте у дома.

Лесно за използване

Програмирането на отопление от приложение е много по-лесно от програмирането на контролен панел, което обикновено означава справка с ръководство. В допълнение, приложенията са по-интуитивни за използване и могат да бъдат програмирани от комфорта на дивана Ви.

bottom of page